San Fransisco

San Fransisco

Fra Wikipedia; San Francisco har et areal på 121 km², og er med det den mest folketette storbyen (mer enn 200 000 innbyggere) i California, og den nest mest folketette byen i USA etter New York. San Francisco er den fjerde største byen i California, etter Los Angeles, San Diego og San Jose, og den 14. største byen i USA, med sine estimerte 837 442 innbyggere i 2013. Byen ligger i nordenden av San Francisco-halvøya som er med og danner San Francisco-bukta. Byen (og fylket) består også av flere øyer i bukta samt Farallon-øyene som ligger 43 km ut i Stillehavet.

Etter at tre fjerdedeler av byen ble ødelagt i jordskjelvet og brannen i 1906 ble San Francisco raskt gjenoppbygd, og var vert for en verdensutstilling i 1915, bare ni år senere. Under andre verdenskrig var San Francisco utreisehavn for de tjenestemennene som skulle delta i Stillehavskrigen.  Etter krigen var det flere faktorer som gjorde at San Francisco ble etablert som sentrum for liberalistisk aktivisme i USA, deriblant hippiekulturen, fredsbevegelsen, Summer of Love og kampen for homofiles rettigheter.

San Francisco er en populær turistdestinasjon, kjent for sine milde somre, tåke, bratte bakker, varierte arkitektur, samt landemerker som Golden Gate Bridge, kabelsporvognene, det tidligere fengselet på Alcatraz, og Chinatown-distriktet. San Francisco er også hovedkvarter for fem store bankinstitusjoner, og flere store selskaper som Gap Inc., Pacific Gas and Electric Company, Yelp, Pinterest, Twitter, Uber, Mozilla og Craigslist.

Vi besøkte San Fransisco 4 dager i begynnelsen av august og ble noe overasket over det «kalde» klimaet.  Hver morgen startet med en kald tåkedis som lå til etter lunch da det klarnet opp og solen fikk opp temperaturen litt.  Spesielt området  rundt San Fransisco bay og Golden Gate var det en dis det meste av dagen som gjorde det litt vanskeligere å få et bra bilde av det kjente landemerket Golden Gate Brigde.  Likevel er San Fransisco en flott by som må oppleves av mange grunner.

De mest kjente attraksjonene utenom Alcatraz når du enkelt med en hop on/off buss på en dag. Ønsker du å få med deg en eller flere av museumene bør du har mer tid.  Byen er også svært kupert og variert med en «tradisjonel» Chinatown del der det stort sett finner det samme som i tilsvarende bydeler f.eks i New York. 

 

 

 

 

 

Sentralt ved havnen (Pier 39) finner du Fishermans Warf, et typisk turist område med rikelige shopping og resutrant muligheter i tillegg til en mengde seler som ligger å stønner og uler til turistene med selfistanger eller full speilrefleks utrustning.

 

 

 

 

 

 

 

Andre kjente attraksjoner er Alamo square med den karakteristiske husrekken , trikken som kjører opp og ned de bratte bakkene og Lombard street hvor veien går i siksak oppover en bratt enveiskjørt vei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Om du ikke foretrekker hop on/off bussen er det mange alternativ fra segway, lokal bybane, Uber m.m.

 

Et besøk på fangeøya Alcatraz hoører også med i et San Fransisco besøk. Her må man bestille plass i god tid dag det skjelden er ledig plass samme dag.  Billigst og best er det å bestille direkte gjennom den offisielle leverandøren Alkatraz cruices. Det er avgang hver halvtime, turen tar ca 30min ut til Alcatraz og da kan du være der så lenge du ønsker og se og oppleve hvordan det var å være fange på Alcatraz